Το Κύπελλο είναι ουσιαστικά η διοργάνωση του ΕΚΑ BASKET όπου συναντώνται όλες οι ομάδες μαζί, τόσο των Καθημερινών, όσο και του Σαββατοκύριακου, ανεξάρτητα δυναμικότητας ή κατηγορίες, οι οποίες κατόπιν της κλήρωσης που έχει διεξαχθεί live στην Τελετή Έναρξης των διοργανώσεών μας, αγωνίζονται σε μονούς αγώνες νοκ άουτ, μέχρι τον τελικό, όπου αναδεικνύεται η καλύτερη ομάδα του θεσμού. 

Το Κύπελλο του ΕΚΑ είναι ο θεσμός που μας δίνει τη δυνατότητα να περιποιούμε τιμή στη μνήμη ανθρώπων που δεν είναι πια μαζί μας, αλλά η προσφορά τους τόσο στο ΕΚΑ Basket, όσο και στην Ελληνική Καλαθοσφαίριση γενικότερα, αφήνει ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους. 

Η διοργάνωση του Κυπέλλου της αγωνιστικής περιόδου είναι αφιερωμένη στη μνήμη του φίλου μας coach Θανάση Μπούτα, παλαιού μέλους του ΔΣ του ΕΚΑ Basket και εκ των στυλοβατών αυτών, που αναπάντεχα μόλις στα 48 του χρόνια έφυγε από κοντά μας. Στη φωτογραφία ο Θανάσης Μπούτας σηκώνει το Κύπελο του 2012 με την ομάδα της Eurobank. Nα σημειωθεί ότι ο γιος του, ο Βασίλη (ο πιτσιρικάς της φωτογραφίας), σήμερα 19 χρονών αγωνίζεται τιμής ενέκεν στην ομάδα του πατέρα του, ώστε να περιποιήσει κι εκείνος τιμή στη μνήμη του πατέρα του, με τον μοναδικό αυτό τρόπο που ενώνει όλους εμάς τους μπασκετικούς. 

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την κλήρωση της Α’ Φάσης του Κυπέλλου, όπως πραγματοποιήθηκε στην Τελετή Έναρξης των διοργανώσεών μας: